fredag den 25. august 2017

Nytænkning i lokalplanlægningen i Vejle

Velkommen til min politiske blog!
Mit navn er Anja Daugaard og jeg er kandidat for Liberal Alliance til det kommende byrådsvalg i Vejle Kommune.
I mit første blogindlæg skal det handle om bedre muligheder for anderledes parcelhus udstykninger.



Tænk hvis politikerne i Vejle Kommune gik foran og også skabte muligheder for andre boligformer end traditionelle lejligheder eller store huse beliggende på en 1000 m2 grund eller større?  

Giv bedre plads til at lade mangfoldigheden råde og lade den individuelle frihed få bedre vilkår i Vejle... 😊


Jeg holder meget af Vejle. Rigtig meget endda. Vejle har så meget at byde på, men derfor kan man jo godt ønske sig endnu mere.

Min mand, John, og jeg bor 10 minutter fra centrum og alligevel bor vi i et naturskønt område med marker og enge i Skærup. Sådan er Vejle nemlig. Omkranset af smuk natur, uanset hvor man bevæger sig hen fra centrum.
Vi har også meget spændende arkitektur i Vejle. Både på de større linjer, såvel som i de mindre parcelhus udstykninger. Der har gennem tiden været fremsynede og modige politikere, der har skabt grundlaget for en spændende arkitektonisk udvikling i Vejle. Tak for det. Men jeg synes, at der er plads til lidt større mangfoldighed også. Der findes faktisk også mennesker, der gerne vil bo i en individuel bolig uden, at skulle være underlagt samme farve mursten, tegl, tagets udformning eller andet. Kunne man samtidig bygge mere spændende og på et meget mindre areal, så er det helt i tidens ånd.


Speciel parcelhusudstykning i Rya i Helsingborg
Måske kunne man også kombinere en parcelhusudstykning med mulighed for opstilling af Tiny houses på et del areal? Det kunne nok tiltale mange unge mennesker. Men også mange i 50+ generationen ønsker mindre og mere spændende boliger. Og hvorfor ikke kombinere det med ældreboliger? Sikke et spændende kvarter det kunne blive. Men det kræver politisk mod og vilje for ellers ender det med de traditionelle krav til ens udformning og andet smagsdommeri.

Tiny house bevægelsen er en hurtig voksende bevægelse i udlandet. Små huse, ja nogle vil nok betegne dem som "mikrohuse" idet de ikke er større end, at man selv kan transportere dem rundt på en anhænger, har vundet indpas i stor stil. Rigtig mange mennesker søger en mere minimalistisk tilværelse, færre udgifter til bolig og større mulighed for, at bruge sin tid og sine penge til andet end at arbejde og betale terminer. Man kunne måske også kombinere en sådan parcelhus udstykning med mindre ældreboliger?

I Rya i Helsingborg findes der en meget spændende udstykning med helt specielle huse. Det var oprindeligt tænkt som en sommerhusudstykning, men i dag bor næsten alle der hele året rundt. Husene kan ikke betegnes som deciderede Tiny houses, idet de trods alt er noget større og mere veletablerede. Og selv om de er små, så er det helt utroligt så meget husene alligevel rummer.


Maksimal grundstørrelse på 300 m2 og et hus på maksimal 40 m2 i grundareal!


Kan man overhovedet bo på så lidt plads? Hvordan kan man bygge et hus i 1 1/2 plan med kælder og få plads nok, når husets grundareal ikke må overstige 40 m2? For at give et større indblik i hvordan et af husene ser ud, så prøv lige at se dette hus der er til salg. Efterspørgslen er kæmpe stor efter et hus i dette kvarter og det afspejler sig som det kan ses også i prisen.

Læs også historien om hvordan Asta og Claus trives i deres hus i Rya. Jeg har selv besøgt dem og set deres hus. Det er rigtig flot lavet. Sikke en perle.


Kvarteret i Rya har vagt opsigt både i Sverige, såvel som internationalt. Ofte besøger arkitektstuderende kvarteret og studerer mangfoldigheden og de spændende løsninger, der er skabt for, at udnytte de få kvadratmeter optimalt.

Der er ikke to huse i denne udstykning der er ens. 





I Vejle bør der også kunne gives mulighed for en lokalplanlægning med andet end de traditionelle hus- og grundstørrelser og hermed afvige fra de normale krav om ens tage, mursten osv.
Jeg er slet ikke i tvivl om, at der ville være meget stor interesse for dette.











Ingen kommentarer:

Send en kommentar